Nieuws

Monacolin K (voor behoud van normale cholesterolwaarden) door EFSA geaccepteerd

04-08-2011

Naar aanleiding van een verzoek van de Europese Commissie is het EFSA-panel voor dieetproducten, voeding en allergieën (NDA) gevraagd om een beoordeling te geven over ‘monacolin K uit rode gefermenteerde rijst’ als voedselingrediënt in het kader van artikel 13 van Verordening (EG) nr. 1924/2006.

Red Yeast Rice is rijst die door de gist Monascus purpureus is gefermenteerd en in traditionele Chinese kruidenmengsels wordt gebruikt. Het wordt gemaakt door gekookte, gewone witte rijst 4-6 dagen te laten fermenteren met de schimmelcultuur Monascus purpureus waardoor de rijst prachtig rood kleurt.

Het EFSA-panel concludeert dat de samenstelling ‘monacolin K’ voldoende duidelijk is gekarakteriseerd. Dit in tegenstelling tot ‘red yeast rice’. Het geclaimde effect is, zo neemt het EFSA-panel aan, dat het bijdraagt aan een normaal cholesterolgehalte in het bloed bij normale volwassen personen. Dit is een gewenst fysiologisch effect.
Op grond van het beschikbare wetenschappelijk bewijs, concludeert EFSA dat er een bewezen verband is tussen het gebruik van 10 mg ‘monacolin K’ per dag en het behouden van normale cholesterolwaarden in het bloed bij normale volwassen personen.
EFSA wijst op de beperking die het gebruik van monacolin K kent in samenhang met het gebruik van medicijnen op basis van ‘lovastatine’.

EFSA Journal 2011;9(7):2304 van 28 juli 2011
Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to monacolin K from red yeast rice and maintenance of normal blood LDL cholesterol concentrations (ID 1648, 1700) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006


« Terug naar overzicht nieuws

Volg ons op

Scherp in WAAR&WET op TwitterRSS

Winkelwagen icon_cart

Nieuwsbrief

Vul hieronder uw e-mailadres in en wij informeren u over de ontwikkelingen op ScherpinWAAR&WET.nl


Login WAAR&WET

Abonnee van Tijdschrift WAAR&WET? Log direct in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  
Nog geen abonnee van Tijdschrift WAAR&WET?
Klik hier voor meer informatie.


OpMaat_Mobiel

Image1

Een App om de Nederlandse wet- en regelgeving te raadplegen.

Poll

Europese wet- en regelgeving maakt de levensmiddelenbranche alleen maar ingewikkelder.
Eens 55%
Oneens 44%

Archief gratis e-books